Πρόγραμμα για γονείς

Πρόγραμμα για γονείς ατόμων με αυτισμό

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθύνεται σε γονείς ατόμων με αυτισμό και έχει δύο βασικούς σκοπούς:

  1. Μέσω συστηματικής ψυχοεκπαίδευσης να προσφέρει μία σειρά από σημαντικές πληροφορίες που θα βοηθήσει τους γονείς να κατανοήσουν καλύτερα τις ιδιαιτερότητες των παιδιών τους έτσι ώστε να τους βοηθήσουν να διαχειριστούν και να εξυπηρετήσουν σωστότερα τις αυξανόμενες ανάγκες των παιδιών τους που είτε μπαίνουν είτε βρίσκονται στην εφηβεία.
  2. Να προσφέρει ομαδική ψυχοθεραπεία και υποστήριξη με στόχο την έκφραση συναισθημάτων, εκτόνωση εσωτερικής έντασης και διαχείριση ανησυχίας που συχνά συνοδεύει τους γονείς εφήβων που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τόσο την ψυχολογική υποστήριξή του γονέα όσο και την εκπαίδευσή του πάνω σε συγκεκριμένους τομείς που έχουν να κάνουν με τον αυτισμό εφήβων έτσι ώστε να βοηθήσουν σωστότερα τα παιδιά τους.

Πιο συγκεκριμένα ο γονέας που συμμετέχει στην θεραπευτική ομάδα η οποία βασίζεται σε ένα γνωσιακό και συμπεριφορικό μοντέλο (CBT), ενθαρρύνεται να:

  • Μοιραστεί προσωπικά βιώματα, προβληματισμούς και ανησυχίες σε σχέση με τις αυξανόμενες ανάγκες των παιδιών τους που μπαίνουν ή είναι ήδη στην εφηβεία.
  • Να μάθει μέσω της ομαδικής θεραπευτικής διαδικασίας να διαχειρίζεται καλύτερα συναισθήματα όπως το άγχος, η ανησυχία και ο φόβος.

Παράλληλα το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια σειρά από εκπαιδευτικές παρουσιάσεις μέσω των οποίων ο γονέας μαθαίνει:

  • Να διαχειρίζεται καλύτερα τις συναισθηματικές εξάρσεις του παιδιού του (θυμός, άγχος, φόβος).
  • Να συμμετέχει ενεργά στην επίτευξη καλύτερης κοινωνικοποίησης του παιδιού του.
  • Να αντιλαμβάνεται σωστότερα τις ανάγκες του παιδιού του το οποίο μεταβαίνει στην εφηβεία.

Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 3 μήνες και περιλαμβάνει συνολικά 6 συνεδρίες (2 συνεδρίες τον μήνα) οι οποίες έχουν διάρκεια 2 ώρες. Κάθε θεραπευτική ομάδα αποτελείται από 6-8 μέλη.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον υπεύθυνο προγραμμάτων κ.Μιχάλη Μάγκο στο 694 2557908

ή στείλτε μας email στο info@autisminadults.org.gr