Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για Ενήλικες με Αυτισμό

Το πρόγραμμα – Γενικές πληροφορίες

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο (2023) έχει διάρκεια 6 μήνες (Ιανουάριο 2023 – Ιούνιο 2023) έχει σκοπό να βοηθήσει ενήλικες με αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας να βελτιώσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες

Συνολικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνολικά 18 Συνεδρίες/Συναντήσεις. Από αυτές οι 12 συναντήσεις αφορουν συνεδρίες που γίνονται στον εκπαιδευτικό μας χώρο και έχουν διάρκεια 90 λεπτών. Σε αυτές γίνεται τόσο η θεωρητική όσο και η πρακτική εκμάθηση των κοινωνικών δεξιοτήτων. Ενώ οι υπόλοιπες 6 συναντήσεις αφορούν εξωτερικές δράσεις που εκτός από τον ψυχαγωγικό τους χαρακτήρα γίνεται και μία πρακτική εξάσκηση των κοινωνικών δεξιοτήτων.

Η ομάδα αποτελείται από 6-8 μέλη και 2 ψυχολόγους. Σε κάθε συνεδρία καλύπτεται τόσο το θεωρητικό όσο και το πρακτικό μέρος που εστιάζει στην ανάπτυξη και εξάσκηση κοινωνικών δεξιοτήτων μέσω στοχευμένων ασκήσεων. Οι εξωτερικές δράσεις, περιλαμβάνουν εξόδους για φαγητό ή ποτό, σινεμά ή θέατρο και περιπάτους στο κέντρο της Αθήνας καθώς και μία μονοήμερη εκδρομή τον τελευταίο μήνα του προγράμματος.

Κόστος προγράμματος

Το συνολικό κόστος του προγράμματος είναι στα 450 ευρώ. Αν επιλέξετε να το προπληρώσετε θα επωφεληθείτε και απο έκπτωση 10%. Εναλλακτικά μπορείτε να το καταβάλλεται τμηματικά σε σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις των 75 ευρώ.

Το πρόγραμμα αναλυτικά

Στόχοι του προγράμματος

Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα βασίζεται πάνω σε ένα γνωσιακό συμπεριφορικό μοντέλο (CBT) και επικεντρώνεται σε τρεις βασικούς τομείς:

 • Την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων οι οποίες μπορεί να αφορούν:-
 • Την δημιουργία ενός ομαδικού πλαισίου αλληλοϋποστήριξης και συνεργασίας
 • Την πρακτική εξάσκηση των δεξιοτήτων εκτός του εκπαιδευτικού χώρου

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα

Εκμάθηση και πρακτική εξάσκηση στους ακόλουθους τομείς:

 • Δεξιότητες Κοινωνικής Επικοινωνίας οι οποίες μπορεί να αφορούν:-
  • Λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία
  • Κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς
  • Κανόνες ευγενείας (όπως η εκφορά και ανταπόδοση κοπλιμέντων/φιλοφρονήσεων)
  • Δεξιότητες διαχείρισης του άγχους (σε σχέση με την επικοινωνία με άλλους)
  • Δεξιότητες διαχείρισης θυμού και ματαίωσης
  • Δεξιότητες διαχείρισης διαφυλικών σχέσεων
 • Ανάπτυξη ενσυναίσθησης η οποία αφορά τη δυνατότητα να αντιλαμβανόμαστε τη συναισθηματική κατάσταση του άλλου ή με απλά λόγια να μπορούμε να μπούμε στα “παπούτσια του άλλου”.
 • Αναγνώριση, κατανόηση και διαχείριση συναισθημάτων (π.χ. άγχος, φόβος, θλίψη, υπερβολικό ενθουσιασμό)
 • Συμπεριφορές που συμβάλλουν στην απόκτηση και διατήρηση κοινωνικών δεσμών (φιλίες, ερωτικούς συντρόφους).

Πως επιτυγχάνονται οι στόχοι του προγράμματος

Η εκπαίδευση στις κοινωνικές δεξιότητες περιλαμβάνει τα εξής βήματα:

 1. Ομαδικές συζητήσεις: Μέσα από τις συζητήσεις που γίνονται κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, αλλά και μια σειρά από βοηθητικά εργαλεία (ερωτηματολόγια, αυτο-αναφορές) εντοπίζονται οι κοινωνικές δεξιότητες που χρειάζονται ενίσχυση.
 2. Εκπαίδευση και καθοδήγηση: Οι ψυχολόγοι του προγράμματος, εξηγούν τη βάση για αποτελεσματικές και κατάλληλες κοινωνικές συμπεριφορές, ενώ ταυτόχρονα παρέχονται μια σειρά από συστάσεις για το πώς κάποιος μπορεί να υιοθετήσει τέτοιες συμπεριφορές.
 3. Επίδειξη: Οι ψυχολόγοι δείχνουν στα άτομα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα πώς να δρουν με κοινωνικά εποικοδομητικό τρόπο, ενώ παράλληλα γίνεται επίδειξη και ο σχολιασμός μη αποδεκτών κοινωνικών συμπεριφορών.
 4. Παιχνίδι ρόλων: Ενθαρρύνουμε τα άτομα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα να εφαρμόσουν συγκεκριμένες δεξιότητες με παιχνίδια ρόλων εντός του ασφαλούς θεραπευτικού πλαισίου.
 5. Ασκήσεις για το σπίτι: Ενθαρρύνουμε τα άτομα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα να εφαρμόσουν κάποιες τεχνικές σε ρεαλιστικές καταστάσεις όπως στο σπίτι με τους γονείς, με φίλους κ.ο.κ.
 6. Εξωτερικές Δράσεις: Το πρόγραμμα ξεχωρίζει σε σχέση με άλλα προγράμματα (εκμάθησης κοινωνικών δεξιοτήτων) στο ότι περιλαμβάνει μια σειρά από εξωτερικές δράσεις (π.χ. έξοδοι για φαγητό, ποτό, σινεμά, θέατρο, περιπάτους κ.ο.κ.) στις οποίες τα άτομα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα έχουν την δυνατότητα να εφαρμόσουν τις δεξιότητες που μαθαίνουν σε πραγματικές/ρεαλιστικές συνθήκες της καθημερινότητας.

Η ομάδα που δημιουργήσατε θα μείνει σε όλους ως ένα υπέροχο ταξίδι, που μέσα από αυτήν μας βοηθήσατε να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας µε τη διαφορετικότητά του καθώς και να βελτιώνουμε τον τρόπο σκέψης μας πάνω σε θέματα που μας απασχολούν.

Νίκη, 22

εδώ μπορείτε να κατεβάσετε την αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος

(πιθανόν να υπάρχουν μικρές διαφοροποιήσεις στην διάρκεια του προγράμματος)

Εικόνα-σύνδεσμος για το πρόγραμμα της ομάδας του 2022

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον υπεύθυνο προγραμμάτων κ.Μιχάλη Μάγκο στο 6942557908

ή στείλτε μας email στο info@autisminadults.org.gr