Ομάδες Ψυχοθεραπείας

Ομάδες Ψυχοθεραπείας για Ενήλικες με Αυτισμό Υψηλής Λειτουργικότητας (asperger)

Τα άτομα που βρίσκονται στο φάσμα αυτισμού (asperger) από πολύ νωρίς έπρεπε να μάθουν να προσαρμόζονται σε έναν κόσμο ο οποίος δεν ήταν και δεν είναι έτοιμος να τους ενσωματώσει ισότιμα και αστιγμάτιστα, με αποτέλεσμα πολλές φορές να παρουσιάζουν κοινωνικό και γενικευμένο άγχος, στοιχεία κατάθλιψης αλλά και στοιχεία κοινωνικής απόσυρσης και απομόνωσης. Η ομαδική ψυχοθεραπεία έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμη για την αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων.

Η ομαδική ψυχοθεραπεία που γίνεται στο κέντρο μας, δίνει έμφαση στην έκφραση και διαχείριση των συναισθημάτων (κυρίως αρνητικών), αλλά και στην αλληλεπίδραση των ατόμων που συμμετέχουν σε αυτήν, μέσα από την στήριξη, ανατροφοδότηση και σύνδεση που παρέχει το ένα μέλος προς το άλλο.

Μέσα από τις ομαδικές συζητήσεις, οι σκέψεις των μελών μπαίνουν σε μία ομαδική διεργασία ελέγχου και επαναξιολόγησης που βοηθούν το άτομο να ελέγξει την ορθότητα των σκέψεών του και να τις επαναπροσδιορίσει συμβάλλοντας ακολούθως και στην βελτίωση της συναισθηματικής και ψυχολογικής του κατάστασης.

Η ομαδική ψυχοθεραπεία βοηθά τα μέλη που συμμετέχουν σε αυτήν να συνειδητοποιήσουν πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν δεν είναι μόνο δικά τους, αλλά και πως άλλα άτομα αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Έτσι η ομαδική ψυχοθεραπεία μειώνει την απομόνωση ενώ παράλληλα ενισχύει την αίσθηση ότι όποιο κι αν είναι το πρόβλημα, δεν είμαι μόνος μου σε αυτό.

Στην ομάδα μπορούν να συμμετέχουν ενήλικες με αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας (asperger) και οι συναντήσεις της ομάδας ψυχοθεραπείας γίνονται μία φορά την εβδομάδα στο χώρο μας (Φλέμινγκ 24 – 15123 Μαρούσι). Επίσης άτομα που ζουν εκτός Αττικής και τους είναι δύσκολο να μεταβούν στο κέντρο μας μπορούν να συμμετέχουν εξ αποστάσεως.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μας καλέσετε στο 694 2557908 (κ. Μιχάλης Μάγκος) ή να μας γράψετε στο info@autisminadults.org.gr

Είπαν για τις ομάδες ψυχοθεραπείας

Πολλές φορές νιώθεις μόνος σου σε σχέση με τον αυτισμό. Η ομάδα σε βοηθάει με αυτό. Επίσης υπάρχει κατανόηση των θεμάτων σου. (Δήμητρα, 24)

Η ομάδα με βοηθάει στο κοινωνικό κομμάτι. Τα παιδιά εδώ δείχνουν ένα ενδιαφέρον για τα θέματα σου. Έχουμε σεβασμό ο ένας προς τον άλλον. Είμαστε καλά παιδιά! (Παναγιώτης, 23)

Η ομάδα ψυχοθεραπείας μου προσφέρει κοινωνικοποίηση. Συζητάμε για κοινά, αλλά και για ασυνήθιστα προβλήματα και λύσεις. (Στέφανος, 30)

Η ομάδα προσφέρει μοίρασμα.(Νίκη, 26)

Μέσα στην ομάδα, μπορώ να πω πράγματα που με νευριάζουν. (Μαρία, 25)

Η ομάδα ψυχοθεραπείας μου δίνει ευκαιρίες να βγαίνω. Είναι ένας ασφαλές χώρος να πω πράγματα σ’ ένα προστατευμένο περιβάλλον. It’s like a lifeline . (Κωνσταντίνος 22)