Ποιοί είμαστε

Το “Ομαδικό Πρόγραμμα Κοινωνικοποίησης Ατόμων στο Φάσμα του Αυτισμού” έχει σκοπό να βοηθήσει ενήλικες που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού συμπεριλαμβανομένου και ατόμων με Ασπεγκερ, να βελτιώσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες.

Φέτος, είναι η δεύτερη χρονιά που τρέχει το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Πέρσι το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2019 και ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία τον Ιούνιο του 2020. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 24 συνεδρίες (συμπεριλαμβανομένου και 8 διαδικτυακών λόγο Covid-19) καθώς και 8 εξωτερικές δράσεις.

Κατά την διάρκεια των ομαδικών συναντήσεων τα μέλη παρακολουθούσαν παρουσιάσεις και λάμβαναν επιμορφωτικά έντυπα. Επίσης, γινόντουσαν ανοιχτές συζητήσεις σχετικά με την διάγνωση τους και τις κοινωνικές προκλήσεις και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν με την συναισθηματική αυτό-ρύθμιση. Τέλος, οι συναντήσεις περιλάμβαναν πρακτικές διαδραστικές ασκήσεις που είχαν σκοπό να βοηθήσουν τα μέλη να εξασκηθούν στις επικοινωνιακές δεξιότητες.

Σημαντικό ρόλο στην εξάσκηση και στη βελτίωση των κοινωνικών τους δεξιοτήτων έπαιξαν μια σειρά από εξωτερικές δραστηριότητες που οργανώθηκαν εκτός γραφείου. Κατά την διάρκεια του χρόνου, πήγαμε σινεμά και θέατρο, κάναμε Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν και ανταλλάξαμε δώρα, βγήκαμε για φαγητό, ακούσαμε Jazz μουσική σε μπαράκι, πήγαμε βόλτα στο κέντρο της Αθήνας και τέλος επισκεφτήκαμε το Λαύριο στα πλαίσια μιας μονοήμερης εκδρομής. Σε όλες αυτές τις δράσεις τα μέλη της ομάδας είχαν την ευκαιρία να κοινωνικοποιηθούν, να περάσουν ευχάριστα αλλά και να εξασκήσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες εκτός γραφείου.

Κατά την διάρκεια των περιορισμών λόγω Covid το πρόγραμμα προσαρμόστηκε γρήγορα στα νέα δεδομένα και συνέχισε διαδικτυακά χωρίς να χαθεί ούτε μια συνεδριακή ώρα. Επωφελούμενοι από τις διαδικτυακές δυνατότητες είχαμε και την τιμή να έχουμε καλεσμένο (διαδικτυακά) τον Dr Wenn Lawson. Ο Wenn, που ζει μόνιμα στην Αυστραλία και είναι ένας από τους πιο αναγνωρισμένους επιστήμονες σε θέματα αυτισμού (έχοντας ο ίδιος αυτισμό) μας αφιέρωσε πάνω από 2 ώρες μιλώντας μας για τον αυτισμό και απάντησε σε μια σειρά από ερωτήσεις και απορίες που είχαν τα μέλη σχετικά με την διάγνωση τους.

Εάν έπρεπε να κρατήσω ένα πράγμα από την περσινή χρονιά είναι το πόσο γρήγορα δημιουργήθηκε ανάμεσα στα μέλη ένα κλίμα αποδοχής και αλληλοϋποστήριξης που ενθάρρυνε τα μέλη να μοιραστούν ανησυχίες, προβληματισμούς, αλλά και χαρές. Είναι όμως επίσης πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός πως τα μέλη της ομάδας έδεσαν τόσο πολύ μεταξύ τους, ώστε και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος συνεχίζουν να επικοινωνούν μεταξύ τους και να βρίσκονται.

Η νέα χρονιά μας βρίσκει το ίδιο ενθουσιασμένους όσο ήμασταν πέρσι όταν αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε το πρόγραμμα, αλλά πλέον μας βρίσκει και σίγουρους πως τα άτομα που θα επιλέξουμε να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μας θα επωφεληθούν ουσιαστικά.

Ελπίζουμε να σας έχουμε κοντά μας.

Δρ.Κατίγκω-Χατζηπατέρα-Γιαννούλη
Chartered Clinical Psychologist – Επιστημονική Υπεύθυνη Προγράμματος